Thursday, October 05, 2006

Испани орон - Хоол хvнс

Валенсиад ирээд эндхийн El Corte Ingles гээд сүлжээ дэлгүүрийн хамгийн дээд давхарт байрлах food court-д анхны оройн хоолоо идсэн. Испани пизза их өөр юмаа, сүүлд Барселонд идсэн пизза ч мөн адил. Пиззаны гурил нь нимгэн хатуу гамбир шиг, дээрх хачир нь бага, бяслаг нь франц бяслаг лав биш испаний өөрийн нь цагаан бяслаг байдаг юм байна. Монголд иддэг пизза шиг бяслаг нь зунгааралдаад сунана гэж бодсон... Гэхдээ л маш амттай байсан шүү...

Espana орон хоол ундны төрөл зүйлээр хачин элбэг газар юм. Газар Дундын тэнгисийн самар жимс, ногоон дээр далайн баялаг cousine-г нэмчихээр юу болохов дээ... Миний л үзсэний хирээр харьцуулж зүйрлэвэл Turkey + Japan, нэг ийм л хоолтой газар юм. Ялангуяа baella, Испаний үндэсний хоол гэж байгаа. Нарийн ажиглах юм бол арабууд хавтгай хайруулын тавган дээр будааг тостой хуурч жигнэж иддэг, тэр л яг мөн санагдаад байх юм. Жаахан ялгаатай нь гэвэл соусаар хачирлаж, далайн амьтад нэмсэн байна.

Испанууд ер нь далайн амьтдыг нугасгүй их идэх юм. crab, shrimp, squid-г хамгийн их хэрэглэдэг юм байна. Ресторануудад нь "squid in butter" гэж menu-д нь харагдсан, бас crab-тай пизза гэж байгаа... ёстой сонин байгаа биз. Харин ногооны салат их байгаа байх гэж бодсон алга байна. Грек салатны бяслаг нь гэж жигтэйхэн их. Монголын ресторануудад грек салат гэхээр шар бяслаг зорж тавиад байдаг бол энд зөөлөн цагаан бяслаг хийдэг нь их ялгаатай санагдлаа. Манайд угаасаа зөөлөн цагаан бяслаг хайгаад олддоггүй болохоор(Nomin, Sky-д зардаг германаас оруулж ирсэн, хугацаа нь бараг дууссан бяслагыг эс тооцвол) шар бяслаг хийдэг юм болвуу... аль нь жинхэнэ грек салат юм бол... Бяслагны салат гээд захиад орхисон 2,3-хан улаан лоольтой таваг дүүрэн цагаан бяслаг хүрээд ирснийг бодоход ногооны салат ч иддэггүй улс бололтойдог.

Bazaar - Нөхрийн маань япон багш зах л орж үзмээр байна гэсний дагуу "Avenda Maria Christina"-д байрлах захаар орлоо. Захын барилга нилээд хуучных болох нь гаднаас нь харахад л илт. Хараад байсан Стамбулын сүмүүдтэй их төстэй, пөмбөгөр оройтой, гаднах хана нь Ottoman-ы үеийн цэцэг жимсэн хээтэй, нэг л тийм лалын сүмийг санагдуулам... Тэгсэн Испани ер нь арабуудад эзлэгдэж байсан шиг санагдаад явчихлаа... Хэрэв тийм бол арабын соёлоос үлдэх нь аргагүй. Espana урагшаа Моrocco-той усаар хиллэдэг, тэндээс энд ирж суурьшсан, ажил хийдэг пакистанууд(Цена эгч л тэгэж хэлсэн шүү, миний харахад арабууд ч юм шиг) Барселоны зарим дүүрэгт мэдэгдэхүйц их юм байна лээ. Зарим хаяг, бие засах өрөөний хаягыг арабаар биччихсэн байхад "яагаад вэ?" гэж гайхаж байсан ийм учиртай байх нь... За захруугаа эргээд оръё.

Зах нь гэж нүд эрээлжилсэн олон янзын зүйл нэг дор байна. Нүдэнд туссан сонин зүйл гэвэл улаан лооль гэж хэдэн янз байнаа... Томоос жижиг хүртлээ наян сортын улаан лооль байна. Дээр нь загас, далайн амьтны төрөл зүйлийг яривал япончуудыг давнуу гэхээс ер дутахгүй нь. Японд зах гэж байдаггүйдээ ч тэр юмуу, Японд харж байгаагүй олон төрлийн далайн амьтад, загас эгнүүлэн тавьсан харагдана. Мэдэхээс squid, shrimp, crab, octopus, загаснаас salmon... Жирийн жуулчин миний нүдэнд ингэж тусаж байгааг бодоход өдөр тутмынхаа хэрэглээнд өргөн хэрэглэдэг бололтой. Бас гахайн бүтнээр утсан гуя өлгөсөн харагдана. Бас нэг дурдахгүй байж болохгүй зүйл бол яах аргагүй олив байна. Түрк шиг өөрсдөө олив тарьдаг болоод ч тийм байх ногоон, хар олив төрөл төрлөөрөө байна.

No comments: